baslik1.jpg (7323 bytes)      

market2.gif (15838 bytes)

28 NİSAN 2003      SAYI: 567

baslik2.jpg (10108 bytes)

 Site İndeksi

Haberler

Köse yazıları

Politika kazanı

Kunye

Resmi telefonlar

Biraz Gülelim


MERHABA

ibrahim.JPG (15058 bytes)

İbrahim Baytak

OLSUN MU? OLMASIN MI?


Büyük çoğunluğumuz Anayasa demokratik değil "SİVİL BİR ANAYASA YAPILSIN" diyoruz. Anayasayı değiştirmeğe kalktıkları zaman, "OLMAZ" diyoruz. YÖK yasasına herkes karşı, öğrenci, üniversiteler, bilim insanları, siyasetçi, herkes "YÖK YASASI DEĞİŞSİN" diyor. Değiştirmek istediklerinde "OLMAZ" diyoruz.
Seçim yasası hem anayasaya aykırı, hem demokratik değil, halkın eğilimlerini TBMM ne tam olarak yansıtmıyor, barajlar çok yüksek, % 25 oy alan milletvekillerinin % 70 ini alıyor, "SEÇİM YASASI DEĞİŞMELİ" diyoruz. Değiştirmeye kalktıklarında "OLMAZ" diyoruz. Siyasi partiler yasası demokratik değil, lider sultası yaratıyor. Milletvekillerini halk değil liderler seçiyor, "KESİNLİKLE DEĞİŞMELİ" diyoruz. Değiştirilmeye kalktıklarında "OLMAZ" diyoruz. Merkez yetkileri hep kendinde toplamış, yetkilerini yerel yönetimlere devretmeli kesinlikle "YEREL YÖNETİM YASASI ÇIKMALI" diyoruz. Yerel yönetim yasasını çıkarmaya kalktıklarında "OLMAZ" diyoruz.
Peki kesinlikle değişmesini istediğimiz yasaları değiştirmeye kalktıklarında neden "OLMAZ" diyoruz?
"OLMAZ" diyoruz çünkü siyasi iktidarlara güvenmiyoruz. Yasaları kendi çıkarları için değiştireceklerine inanıyoruz. "OLMAZ" diyoruz çünkü bu yasalar değişirse halkın çıkarları için değil, belli bir kesimin çıkarına olacağına inanıyoruz. "OLMAZ" diyoruz, çünkü; çıkan yasaların bir çoğu belli sakıncaları belirtilerek Cumhurbaşkanı tarafından "BİR DAHA GÖRÜŞÜLMEK ÜZERE VETO EDİLDİĞİ" halde noktasına dokunulmadan TBMM de aynen kabul edildiği için. "OLMAZ" diyoruz çünkü çıkan yasaların bir çoğu Anayasa mahkemesi tarafından "ANAYASAYA AYKIRI" bulunup iptal edildiği için. "OLMAZ" diyoruz, çünkü önce neden dokunulmazlıkların kaldırılması için Anayasada değişiklik yapılmadığını bize kimse anlatamıyor. "OLMAZ" diyoruz, çünkü yolsuzluk yapanları cezalandırmak için yasalarda değişiklik yapılması gerekirken, neden "AF" edildiklerini anlam veremiyoruz.
Anayasa veya yasalarda değişiklik yapmak isteyenler belki iyi niyetli, belki biz kuşkularımızda haklı değiliz. Ama bir kez siyasetçilere güvenimizi kaybetmişiz. Ayrıca yıllardır yasalarda yapılan değişiklerin sonuçlarını görmüşüz. Bu günde farkı olacağına inanmıyoruz.
Siyasi çoğunluk gerçekten iyi niyetli ise, Anayasa ve yasalarda yapmak istediği değişikliklerin demokratik ve halkın yararına olduğuna inanıyor ve bunu söylüyorsa topluma anlatmalı, halkı ikna edip inandırmalı. Bunu yaparken diğer siyasi partilerin yetkilileri, değişik düşünceleri savunan bilim insanları, uzmanlarla, meslek kuruluşları ile, bu yasaları bu güne kadar uygulayıp sakıncalarını, aksayan yönlerini gören bürokratlarla tartışmalı. Bütün söylenenleri dinlemeli, not almalı. Onların dediklerinin aynisini yapmak zorunda olmasa da bazı uyarıları dikkate alarak yasa tasarısını ona göre yapmalı. Hiçbir zaman toplumun hepsinin desteğini sağlamak mümkün olmasa da büyük çoğunluğu böylece iyi niyetine, çıkarılacak değişliklerin haklı olduğuna inandırabilir ve halkın desteği alınabilir.
Bütün bunlar yapılmadığı için hepimizin kesinlikle "DEĞİŞMELİ" dediğimiz yasalarda yapılmak istenen değişikliklere "OLMAZ" diyoruz. Acısını da yine toplum olarak dar gelirliler, emeği ile geçinenler, işsizler, evsizler, yoksullar, hastane kapısında tedavi için bekleyenler, halkın büyük çoğunluğu çekiyor.


KADRONLA GELİP, KADRONLA GİTMEK
Ülkemizde, bırakın iktidar değişikliğini bir bakan değiştiğinde yerine yine ayni partiden biri gelse bile hemen kendine bağlı kuruluşlarda üst bürokratları değiştiriyor. Yeni gelen de kendi altındakileri, Onlar da daha alttakileri. Peki neden? Eğer parti programı uygulanacaksa ayni partiden iki kişi birbirinin üst bürokratını neden değiştiriyor?
Bu güne kadar iktidara gelenler hep az veya çok bürokraside kadrolaştı. Hangi bahaneleri ile sürmüş olurlarsa olsunlar halk dünde bu günde üst bürokrat değişikliklerinin hep yandaş, eş, dost ve akrabalar için yapıldığına inandı. Fakat bu gün ilk kez yasal değişiklik yapılarak büyük bir kadrolaşma hareketi başlatılmak isteniyor. İşte ülkede bir çok kesim bundan kaygı duyuyor. Bu gün AKP tek başına iktidar ve TBMM de Anayasayı bile değiştirecek sayısal çoğunluğa sahip. Fakat AKP geçerli oyların % 34 ünü, ülke seçmeninin % 26 sının oyu ile ve seçim yasasının demokratik olmadığı nedeniyle böyle büyük bir çoğunlukla iktidar oldu. Yani TBMM de çoğunluğu temsil ediyor ama ülke seçmeninin çoğunluğunu temsil ediyor mu?
AKP'nin iktidarına kimse karşı değil. Ancak seçimden sonra söylediği, "ÇOĞUNLUĞUMUZ OLSA BİLE ANAYASA VE YASALARDA YAPACAĞIMIZ DEĞİŞİKLİKLERİ TBMM'DE OLAN VEYA OLMAYAN SİYASİ PARTİLERLE UZLAŞARAK YAPACAĞIZ" sözünü tutmasını bekliyor.



YANIKOĞLU II MAĞAZASI AÇILDI

(Eski Mavi Market)

 

 

 

 

 

ismetbaytak@hotmail.com

kuzeyege@yahoo.com

 

cizgi1.jpg (425 bytes) cizgi2.jpg (579 bytes) cizgi3.jpg (545 bytes)

HER SALI GÜNCELLENİR