baslik1.jpg (7323 bytes)      

market2.gif (15838 bytes)

21 NİSAN 2003      SAYI: 565

baslik2.jpg (10108 bytes)

 Site İndeksi

Haberler

Köse yazıları

Politika kazanı

Kunye

Resmi telefonlar

Biraz Gülelim


ALİAĞA İŞÇİLERİ ALANLARDA

Aliağa'da Petkim ve Tüpraş'ın özelleştirilmesine karşı miting yapıldı
İzmir'in yanı sıra Kırıkkale, İzmit, Balıkesir gibi değişik yerlerden Aliağa'ya gelen emekçilerle kol kola giren Petkim ve Tüpraş işçileri, Petrol-iş Sendikası Aliağa Şubesi önünden Demokrasi Meydanı'na kadar yürüdüler. 10 bini aşkın kişi AKP hükümetini istifaya çağırdı.
Petkim'in özelleştirilmesine karşı çıkan çok sayıda sivil toplum kuruluşları yağışlı havaya rağmen Aliağa Demokrasi Meydanını doldurdu.

petkim.jpg (30173 bytes)


Yaklaşık 20 yıldır özelleştirilmesi için mücadele verilen Petkim için çalışmalar sürerken tepkiler de bitmek bilmiyor. Türkiye'nin dört bir yanından Aliağa Demokrasi Meydanına akın eden sendika ve sivil toplum örgütleri Petkim'in özelleştirilmemesi için haykırdı. İzmir dışından gelen işçi ve sendika temsilcileri sabah saatlerinde Rafineri Kavşağında toplandı Buradan ellerinde pankartlarla Petrol-İş Aliağa Şubesi'ne doğru yürüyen göstericiler "Gemileri yaktık, köprüleri attık, Geri dönüş yok", "Asla teslim olmayacağız , "Susma sustukça sıra sana gelecek", "Vur vur inlesin Kasımpaşalı dinlesin , "Direne direne kazanacağız", "Ankara, Ankara duy sesimizi bu gelen işçinin ayak seslen , "Direnen işçi asla yenilmez" sloganlarıyla tepkilerini dite getirdi.
Demokrasi Meydanı'na yürüyen işçilere CHP İzmir Milletvekilleri Yılmaz Kaya, Erdal Karademir, Oğuz Oyan, Hakkı Ülkü, Ali Rıza Bodur, Enver Öktem, Sedat Uzunbay, Abdürrezzak Erten destek verdi. CHP milletvekilleri kortejin önünde kolkola meydana doğru yürüdü. Meydana giriş öncesi emniyet güçleri katılımcıların üstünü aradı. Askeri birlikler de emniyet için meydanda hazır bulundu. Mitinge ÖDP Genel Başkanı Hayri Kozanoğlu, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel de katıldı. Diğer siyasi partilerin temsilcileri ve üyeleri de mitingde hazır bulundu.
13 yıldır Aliağa Belediye Başkanlığı görevinde bulunduktan sonra milletvekili seçilen Hakkı Ülkü, Petkim ve Tüpraş'ın Aliağa'daki önemine dikkat çekti. Petkim'in 1985 yılında faaliyete geçtiğini ve o zaman nüfusun 5-6 bin civarında olduğunu belirten Ülkü, şimdiki nüfus yoğunluğunda Petkim ve Tüpraş'ın önemli rol oynadığını söyledi. Bir takım yapay gerekçelerle Petkim'in satılmasının gündeme geldiğini ifade eden Ülkü, "Ne kadar kurnazlık yaparsanız yapın Petkim'i satamazsınız. Makinalar eskimiş diye veya diğer gerekçelerle satıyorum demek olmaz. Biz biliyoruz ki, yoksulluk, yolsuzluk, işsizliğin sonucu totaliter devlettir. Özelleştirmenin sonucunda da ne olacağı bellidir. Petkim'in elden çıkarılmamasını istiyoruz" dedi. Hakkı Ülkü Petkim'in özelleştirilmesi ile ilgili olarak ülkenin neler kaybedeceği konusunda geçtiğimiz gün TBMM'de bir konuşma yaptığım da ifade etti.
Yağmaya dur demeli
Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın Irak'ın petrol konusunda yağmalandığını, bunun da özelleştirilme adına yapıldığını söyledi. Şimdi de ülkemizde bir saldırının söz konusu olduğunu belirten Oztaşkm, "Bu saldırı kamu kuruluşlarının özelleştirilmesi için yapılıyor. Irak'ta olduğu gibi. Bu harekatı yapanlar bir şeyde yanılıyorlar. Bu halk teslim olmayacak. Çünkü biz inançlıyız, kararlıyız. Topunuzla, tankınızla da gelseniz bu kuruluşları size teslim etmeyeceğiz" dedi.
Türkiye'de özelleştirmenin 17 yıldır yapıldığını ancak bunun ülkeye birşey kazandırmadığına dikkat çeken Öztaşkın yapılan özelleştirmeleri fiyasko olarak değerlendirdi. Öztaşkm, "Özelleştirilen kuruluşların yüzde 40'ı kapatıldı. 60 bin isçi işten çıkarıldı. Türkiye'de yapılan özelleştirmeler topluma hiç yarar sağlamadı. Tam bir soygun şeklinde oldu. Petkim ve Tüpraş devlete 6 milyar dolar vergi ödedi. Şimdi bu kuruluşların Türkiye'ye katkısı mı var, zararı mı var? diye insanların kafasını karıştırıyorlar. Akılsızsınız ki bu tartışmayı yapıyorsunuz. Aklınıza şaşarım. Anılarımız, sevdalarımız yok edilmeye çalışılıyor. Buna müsaade etmeyeceğiz. Ellerinizi Petkim'in üzerinden çekin. Bu halk sizin elinizi de kırmasını bilir" dedi.
Türk-İş Genel Sekreteri Hüseyin Karakoç, mitingde yaptığı açıklamada vatanın yağmalanmasına karşı ve Türkiye'ye sahip çıkmak için hep birlikte mücadele edileceğini söyledi. Karakoç, "Bu miting yükselecek yeni işçi eylemleri dalgasının ilk işaretidir" dedi. Karakoç'un konuşması sırasında bir grup Tekel işçisi seslerini yükselterek Tek-Gıda İş Sendikası'nın Tekel'e sahip çıkmasını istedi. Karakoç bunun üzerine de, Tekel'e de, Petkim'e de birlikte sahip çıkacağız" diye konuştu.
Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı İbrahim Doğangül de üç aydır yürütülen çalışmaların Türkiye'yi aştığını, dünyanın bu hareketi konuştuğunu söyledi. Doğangül, Greenpeace İnternational'dan bile kendilerine mesaj ulaştığını söyledi. Petkim'i, kimseye teslim etmeyeceklerini ifade eden Doğangül, "Petkim'i almak isteyen leş kargaları Petkim'e giremediler. Ankara'da görüşmeleri yapıyorlar" dedi.
Aliağa Belediye Başkanı Süleyman Akbıyıkoğlu, Petkim'in devleti dolandıran sözde sermayedarlara peşkeş çekildiğini ifade etti. Akbıyıkoğlu, "Baba, ata malımız elden gidiyor" dedi. Petkim'in bezirgan bir kesim tarafından paraya çevrilmek istendiğini belirten Akbıyıkoğlu, "Bizlerin, sizlerin emeği parayla ölçülebilir mi? Yağma yok. Bu yağmaya hep beraber 'dur' diyeceğiz.

Bu daha işin başlangıcı. Aliağa demokratlıktan, çağdaşlıktan koparılıp Ortaçağ'ın karanlığına götürülmek isteniyor. Petkim'i karanlık güçlere teslim etmeyeceğiz" dedi.
Aliağa'daki miting öncesinde Başbakan Tayyip Erdoğan'ı eleştiren "Kasımpaşalı" başlıklı bir şiir pankarta yazılarak alana bakan binaya asıldı



YANIKOĞLU II MAĞAZASI AÇILDI

(Eski Mavi Market)

 

 

 

 

 

ismetbaytak@hotmail.com

kuzeyege@yahoo.com

 

http://bergamaturkey.cjb.net

cizgi1.jpg (425 bytes) cizgi2.jpg (579 bytes) cizgi3.jpg (545 bytes)

HER SALI GÜNCELLENİR