baslik1.jpg (7323 bytes)      

market2.gif (15838 bytes)

11 KASIM 2002      SAYI: 521

baslik2.jpg (10108 bytes)

 Site İndeksi

Haberler

Köse yazıları

Politika kazanı

Kunye

Resmi telefonlar

Biraz Gülelim


OVACIK ALTIN MADENİ KAPATILIYOR

KAYMAKAMLIK, SAĞLIK GURUP BAŞKANLIĞI MADENİ ÇALIŞMAMASI İÇİN BİR YAZI İLE UYARDI VE CUMHURİYET BAŞ SAVCILIĞI'NA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU


Ovacık, Çamköy ve Narlıca Köyleri arası Ruhsatsız, İzinsiz çalışmalarını sürdüren Normady Madencilik A.Ş. Ovacık Altın Madeni İdari Mahkeme Kararı ile kapatılmış, mühürlenmiş; bir gün sonra Bakanlar Kurulu Prensip Kararı ile tekrar mühürler sökülerek çalışmaya başlatılmıştı. Bergama Kaymakamlığı Prensip Kararının sadece bir tavsiye kararı olduğu şeklinde değerlendirmiş ve Altın Madeni İşletmesine düzenlenen mühür sökülme ile ilgili işlemin iptal edildiğini tebliğ etmiş ve ayni anda Cumhuriyet Savcılığına işletmeye yapılan tebligatı bildirmişti.
Kısaca Madenin faaliyetleri durdurulmuştu. Altın Madeni İşletmesi tüm yasal sorumluluğu üstüne alarak ruhsatsız, izinsiz, kaçak elektrik ve su ile kaçak altın üretimine devam etmektedir.
Gazetemizde yayınlanan "Ovacık Altın Madeni Ruhsatsız" başlıklı haberi değerlendiren mahalli makamlar Kaymakamlık Sağlık gurup Başkanlığınca Madene gidilerek Ruhsat Tespit İşlemini gerçekleştirmişlerdir. Yapılan İdari Tespit İşlemi sonucu Ovacık Altın Madeni İşletmesinin Mevzi ve Nazım İmar Planlarının, İnşaat Ruhsatlarının ve Yapı Kullanma Belgelerinin, Emisyon İzninin, Gayri Sıhhi Müesseseler - Açılma Ruhsatı gibi yasal çalışmasını sağlayacak izin ve belgelerinin bulunmadığını tespit etmişlerdir.
8 Kasım 2002 Cuma günü Maden İşletmesine yapılan tebligatı imzalamaktan imtina eden maden yetkililerine tebligat posta ile yasal olarak gönderilmiştir.
Bergama Kaymakamlığı, daha önce Madenin Çalışmamasını bildiren uyarılarının dikkate alınmadığını, İşletmenin Kaymakamlıkça istenen ruhsatları gösterememesinden ve, bu ruhsatların işletmede mevcut olmamasından dolayı, İşletmenin faaliyetlerini söz konusu Ruhsatları bulundurmadan sürdüremeyeceğini Gayri Sıhhi Müesseseler Yönetmeliği ilgili maddelerince İşletme Müdürlüğüne yasal olarak bildirmiştir. Kaymakamlık ayrıca Cumhuriyet Baş savcılığına İşletmenin İzinsiz, Ruhsatsız Çalıştığını, Yasalara yapılan Tebligatlara uymadığını konusunda suç duyurusunda da bulunmuştur.
Normandy Altın Madeni İşletmesinin faaliyetlerini durdurmaması halinde, Gayri Sıhhi İşetmeler Yönetmenliği kapsamında Kaymakamlıkça İşletmenin bu hafta içinde tekrar mühürlenmesi beklenmektedir.
Gazetemizde geçen hafta yayınlanan "Tesis Ruhsatsız" haberi tüm sivil toplum kuruluşlarınca değerlendirilmiş ve ilgili makamlara madenin ruhsatsız çalışmasıyla ilgili suç duyurusunda bulunulmuştur.
7 Kasım 2002 Evrensel Gazetesinde yayınlanan habere göre Bakanlar Kurulu Prensip Kararının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kanalıyla ele geçirildiği, Prensip Kararının Bakanlar Kurulunca imzalanan sayfasını ve içeriğini yayınlamıştır. Prensip kararı Normandy Firmasının Reklamı niteliğinde! Tavsiye kararı şeklinde yorumlanmış ve İmzaların Bakanların kendi imzaları olmadığı, Bazı Bakanların diğer Bakanların yerine imza attıkları, hatta bazı Bakanların imzalarının bulunmadığı iddia edilmiştir. Söz konusu Prensip Karaından Cumhur Başkanımızın bile haberi yoktur.
Söz konusu Bakanlar Kurulu Prensip kararı altın madenciliğinin Ülke ekonomisine fayda getireceği konusunda bir prensip kararı olduğu, ilgili kuruluşlara bilgi açısından gönderildiği, herhangi bir emir niteliğinde işlem tahsis etmediği, şeklinde yorumlanmaktadır.
Ruhsatsız çalışan Madenle ilgili Bergama Kaymakamlığı gereken Yasal İşlemleri başlatmıştır. Önümüzdeki günler Normandy İşletmesinin Kaymakamlık veya Bergama Cumhuriyet Savcılığınca kapatılıp mühürlenmesi beklenmektedir.
KAÇAK ELEKTRİK
İşletmenin çalışmasını yasallaştıran hiçbir ruhsatın bulunmaması üzerine TEDAŞ tarafından nasıl elektrik verildiği düşündürücüdür. İnşaat Ruhsatı, Yapı Kullanma Belgesi olmayan inşaatlara kesinlikle Belediyeler elektrik vermiyorlar. Ovacık Altın Madeni gibi A gurubu Gayri Sıhhi Müesseseye ise bu belgeler dışında Sağlık Bakanlığından alınan Açılma Ruhsatı gerekmektedir. Bergama TEDAŞ Müdürlüğü usulsüz olarak İşletmeye kaçak elektrik vermektedir. Çalışma izni olmayan ufak bir esnafa bile elektrik vermeyen TEDAŞ'ın Madene elektrik vermesi ise düşündürücüdür!
Bakanlar Kurulu Prensip Kararı adı üzerinde bir tavsiye kararıdır. İşletmelerin usulsüz, yönetmelikler, yasalar dışında keyfi bir şekilde çalışmasını emretmemektedir. Bergama TEDAŞ'ın İşletmenin TEDAŞ Müdürlüğüne elektrik bağlanması konusunda başvuru dosyasını gözden geçirmesini - ilgili belgelerin bulunup bulunmadığı tespit etmesi gerekmektedir. İşletmenin Açılma Ruhsatı (Gayri Sıhhi Müesseseler Ruhsatı) ve Yapı Kullanma Belgeleri olmadığından Elektriğinin acilen kesilmesi, İşletme yetkilileri ve elektriği İşletmeye mevcut yasalar dışında bir keyfi yönetimle veren TEDAŞ yetkilileri hakkında hukuki işlem yapılması gereklidir.
Maden civarı yaşayan köylüler adına İrfan Keskin usulsüz elektrik sağlayan TEDAŞ ve usulsüz elektriği kullanan Maden İşletmesi yetkilileri hakkında Cumhuriyet Baş savcılığına 8 Kasım Cuma günü suç duyurusunda bulunmuştur. Cumhuriyet Baş savcılığımızın gerekli tahkikatı yapıp, usulsüz bir şekilde, yönetmeliklere uyulmadan, gerekli belgeleri (Yapı Kullanma Belgeleri, Gayri Sıhhi Müesseseler Açılma Ruhsatı) almadan Maden İşletmesine elektrik sağlayan Yetkililer hakkında ve İzinsiz kaçak elektrik kullanan Maden İşletmesi yetkilileri hakkında gerekli işlemleri başlatacağını ve İzinsiz kullanılmakta olan elektriğin TEDAŞ yetkililerince gecikmeden kesilmesini bekliyoruz.
Ülkemiz bir Hukuk Devletidir. Herhangi bir vatandaşa işyeri açması, elektrik bağlatması için gerekli işlemler ve prosedür Ovacık Altın Madeni içinde geçerlidir. Yabancı sermeyenin, işletmenin bunu iyice bilmesi gereklidir. Türkiye bir Hukuk Devletidir. Kanunlar ve Yönetmelikler karşısında herkes eşittir.
DENETİMSİZ ÇALIŞMA DEVAM EDİYOR
Ovacık Altın Madeni Ruhsatsız olarak, hiçbir yasa ve yönetmeliği dinlemeden, Kaymakamlık, Savcılık, Mahkeme Kararları gibi olguları dikkate almadan, Afrika'da, Avustralya' da çöl ortasında yaşam birimlerinden uzak bir Maden gibi, kontrolsüz ve denetimsiz Altın çıkartmaya devam ediyor. Altınlar nereye, nasıl gidiyor? Denetimi kim yapıyor? Tonlarca siyanürün kullanımını kim kontrol ediyor? Atık Barajında biriken atık çamuru siyanür ve ağır metal deposudur!
Analizleri neden yapılmıyor! Madende çalışan yabancıların sayısı nedir? Çalışma müsadeleri varmı? Hukuk Devleti nerde? Kim bu sorulara cevap verecek?


OVACIK ALTIN MADENİN'DE ENERJİ ve TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞINDAN ALINAN İŞETME RUHSATI DENETİMDEN UZAK - İŞLETME RAPORLARI GERÇEKLERİ YANSITMIYOR. ALTIN BU DEVLETİN ALTINI DEĞİLMİ! İŞLETME GERÇEKLERİ DEVLETTEN NEDEN SAKLIYOR! HUKUK DEVLETİ NERDE?

Ovacık Altın Madeni Maden İşletme Projesi Maden İşetme Ruhsatı ve Maden İşletme İzni alınırken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına verilmiştir.

İR3529 Ruhsat nolu saha Ovacık Köyünün hemen üstünde yer almaktadır. İşletme Ruhsatı izinleri alınırken müracaat sırasında işetilmesi düşünülen Maden Açık İşletme ve Maden Yer altı (Kapalı İşletme) sınırları Ovacık Köyü Parsel Sınırlarından 50-60 metre uzak kalacak şekilde plan ve haritalarda gösterilmiştir.

Açık Ocak ve Yer altı İşletme sınırları İşletmenin Mevzi ve Nazım İmar Planlarında Maden ile Köy arasında Sağlık Koruma Bandı Olarak bırakılan 50 metrelik tampon bölgenin gerisinde gösterilmiştir. Başka bir değişle Maden Kanununda İşletme sınırı ile köy parselleri arasında istenilen 60 metre sınırına uyulmaya çalışılmıştır.
Sağlık Koruma Bandı Atık Barajı ve diğer tesisler ve yapılar için de geçerlidir.

İşletmenin faaliyete başlamasıyla ortaya çıkan fiili yapılaşma-çalışma durumuna bakacak olursak;

1-    Açık İşletme ve Kapalı İşletme sınırları Sağlık Koruma Bandının içine girmiştir. Kapalı İşletme çalışmaları sağlık koruma bandını, Köy ile İşletme arasında bulunan tel örgüyü de geçip Köy Camisi altına kadar ilerlemiştir. Açık İşletme Ocak sınırı Köy evlerine çok yaklaşmış; Hem Sağlık Koruma Bandını hem de Maden Kanununda belirtilen mesafelerini ihlal etmiştir.

2-    Atık Barajı Memba Dolgusu (Barajın Çamköy Yolu Tarafındaki Toprak Seddesi) Sağlık Koruma Bandında gösterilen 50 metreye uymamaktadır. Çamköy Yoluna doğru 15-20 metre kadar yaklaşmıştır (İşletme Giriş Kapısının hemen ilerisindeki Baraj Dolgusu eteği).

İşletmenin faaliye geçmesiyle devam eden İzin-Ruhsat gibi Hukuksal şartlara bakarsak;

1-    İşletmenin İşletme İzinleri sırasında elde ettiği Nazım İmar ve Mevzi İmar Planları, Danıştayın kesinleşen kararından hemen sonra İzmir Valisi Sayın Nehrozoğlu'nu onayı ve İzmir İl İdare Kurulu kararıyla İptal edilmiştir. Maden İşletme Sahasında tüm Yapılaşma ve Çalışmalar yasal değildir. Yapıların ve Çalışmaların Ruhsatları yoktur. Binaların, Tesislerin Yapı Kullanmaları yoktur. Plansız, projesiz ve izinsiz keyfi ilave tesis binaları yapılmıştır.

2-    İptal edilen İmar Planlarında gösterilen Sağlık Koruma Bandına bile uyulmamıştır. Açık İşletme Sınırı, Yer altı İşletme sınırı, Atık Barajı sınırı Sağlık Koruma Bandını ihlal etmiştir.

3-    Açık İşletme ve Kapalı İşletme Maden kanununda belirtilen mesafelere uymamış; Ovacık Köyüne yer yer 15-20 metre yaklaşmıştır.

Ruhsatsız ve İzinsiz olarak çalışmalarını sürdüren Normandy Madencilik A.Ş Ovacık Altın Madeninde her gün yasalara, yönetmeliklere uymadan tonlarca patlayıcı madde kullanılmakta; Ovacık Köyüne Çevre ve İnsan sağlığı açısından ağır tahribatlar verilmektedir.

Gece çalışmaları sırasında Köyün altında Kapalı Ocak Galerilerinin (Kapalı Ocak Nakliye Yollarının) açılması sırasında kullanılan patlayıcı maddeler Köy Halkını uykuda tedirgin etmekte ve evlerde ciddi sarsıntılar, çatlak ve yarıklar meydana getirmektedir.

Geceleri Patlayıcı Madde nasıl kullanılmaktadır? Yetkililer Patlayıcı Deposundan Patlayıcı Madde Çıkışına nasıl izin veriyorlar? Yetkililer denetimde bulunuyor mu?
Patlayıcı Madde Deposu Jandarma Kontrolünde Açılmalı, Kullanılan Patlayıcılar tutanakla tespit edilmeli ve Jandarma nezaretinde uygulama yapılmalıdır (Bu konudaki Yasal Mevzuat).

Maden İşletme Projesinde Enerji Bakanlığına verilen Projeler ve Bilgiler tamamen değişmiştir. Yapılan değişiklikler, Rezerv tenör ve miktarları Bakanlığa bildirilmemiştir. Enerji Bakanlığı tarafından yeterli kontrol yapılamamaktadır.
Maden istihracı Maden Kanunun da belirtildiği gibi günlük tutulup, fişlerle belirlenmemektedir.
İşletmenin ne kadar cevher çıkardığı, cevherin tenörünün (Bir Ton Kayada Kaç Gram Altın ve Gümüş Olduğunun) ne olduğu bilinmemektedir. Kısaca çıkarılan altın şirketin beyanına göredir. Açık İşletmede yapılan tonlarca kazıya, Kapalı Ocakta yapılan üretime uymamaktadır.

Yetkililerin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden Dairesinin madeni hemen kontrol etmesi gerekmektedir. Madenin fiili durumu, yukarıda belirtilen hatalı ve tehlikeli çalışmalar tespit edilip raporlanmalı ve Keyfi bir şekilde gerekli Çalışma İzni, Ruhsatları olmadan yönetmelikleri ve kanunları hiçe sayan, Maden dairesine verilen yıllık üretim planlarına uymayan İşletmenin İR-3529 sayılı İşletme Ruhsatının İptal edilmesi, İşletme Yetkilileri hakkında usulsüz çalışmadan dolayı gerekli suç duyurusunda bulunulması gereklidir.

YÖNETMELİK, DENETİM, HUKUK, DEVLET?

İşletme Bakanlar Kurulu tavsiye mektubu ile çalıştığından bu yaptırımların belirlenip kontrol edilebilmesine imkan yoktur. Yani şirket şu an insan sağlığına ve çevre sağlığına zarar vermesi durumundadır ve bunu denetleme imkanı yoktur. Bunlar ancak söz konusu yönetmeliklerin sahip olduğu Bakanlıklarca denetlenebilir. Fakat gereken izinler iptal olduğundan ve ortada Danıştayın kesinleşmiş kararı ve Madenin kapatılmasına yönelik Mahkeme kararları olduğundan bu Bakanlıklar madeni kanunen denetleyemezler. Verilmiş bir izin olmadığından Bakanlıklar hangi izin şartlarına göre madeni denetleyeceklerdir? Bakanlar kurulu tavsiye mektubuna göre bu maden çalıştırılamaz. Çünkü bakanlar kurulu tavsiye mektubu alınması gereken çevre ve insan sağlığı yaptırımlarını belirtmemekte zaten belirtemezde; dolayısıyla ortada Hukuğa rağmen sadece tavsiye mektubuna dayanarak çalışan fakat izinleri iptal olduğu için hukuksal olarak denetlenemeyen bir maden bulunmaktadır. Şu an madende olabilecek yönetmelik dışı insan ve çevre sağlığına verilecek zararları kim denetleyecek? Hangi yönetmelikçe verilmiş izinlere göre denetlenecek? Böyle bir izin bulunmamaktadır. Geriye sadece şirket tarafından hazırlanmış toz pembe aylık raporlar bulunmaktadır. Diyelim ki baraja kazara yüksek siyanür verildi. Şirket bunu rapor edecek midir? Şu an tek denetleme sistemi şirketin kendi yayınladığı raporlardır. Yani bir kaza durumunda şirket kusura bakmayın ben yüksek miktarda çevreye siyanür kaçırdım gelin beni kapatın ya da cezalandırın diyecek!

Türk müdürleri ve personelleri işinden atılarak yerlerine Avustralya'dan çalışma izinleri olmayan yabancılar getirilmekte siyanür işlemleri ve altın sevkiyatları bu yabancıların kontrolüne verilmektedir.

Yani bakanlıkların kanunen denetleyemeyecekleri aksi takdirde suç işleyecekleri bir maden denetlenemeden çalışmaktadır. O halde yapılacak tek şey madenin hemen kapatılması. Hukuksal işlemlerin önce çözülmesi sonra gayri sıhhi, emisyon, ÇED, imar izinleri yaptırımları gözden geçirilip bu izinler alınmalı ondan sonra Devlet Mahkemelerinin vermiş olduğu Kararlar, Danıştay Kararları gözden geçirilmeli; eğer maden bu yaptırımları yerine getirmişse, Yasalar müsaade ediyorsa işletme ruhsatı verilmeli.

Madenin Danıştay kararı ile iptal edilmiş izin şartlarını da yerine getirmediği anlaşılmaktadır.

·    Çevre Bakanlığı Tehlikeli Atıklar Yönetmeliğine göre Ovacik'ta oluşan siyanürlü atıkların tehlikesiz atık sayılabilmesi için siyanür miktarının 0,01 mg/L den az olması gerekmektedir. Halbuki şirket raporlarına göre bu değer 0,5 mg/L dir. Yani Tehlikeli atıklar yönetmeliğinde tehlikesiz atıklar için belirlenen değerin 50 kat üzerindedir. Dolayısıyla bu atıklar yönetmeliğe göre tehlikeli atık olarak sayılmakta ve bu atıkların yine aynı yönetmeliğe göre depolama alanları yerleşim birimlerine 3 km den yakın olamaz. Halbuki Çamköy gibi birçok civar köyler atık barajına bu mesafenin altında bulunmaktadır. Yine aynı yönetmeliğe göre Ovacık atık barajı sızdırmaz tabakası bu tür atıklar için şart koşulan sızdırmaz tabakalar yaptırımlarına uymamaktadır. Baraj'da Tehlikeli atıklar Yönetmeliğine gore çift kat jeomembran (PVC Yer Sergisi) bulunması gereklidir. Ovacık Altın Madeninde ise tek kat yer sergisi bulunmaktadır. Bu yönetmeliğe göre Çevre bakanlığı atık barajına siyanürlü atık atımını hemen durdurmalı aksi takdirde kendi yönetmeliğine karşı suç işlemektedir.

·    Bu tür tesislerin çevresinde Gayri sıhhi müesseseler yönetmeliğine göre sağlık koruma bandı bırakılmaktadır. İzinler iptal edildiği için böyle bir bantın uygulanması imkansızdır. Bu bant mevzi imar planına işlenir fakat mevzi imar planı iptal edildiği için böyle bir bant şu an uygulanmamaktadır. Dolayısıyla şu an gayrisıhhi müesseler şartları madende yoktur ve Sağlık Bakanlığı bu madeninin çalışmasını hemen durdurmalıdır aksi takdirde suç işlemektedir.

Şirket madenin kapatılması durumunda tahkime gideceğini ve zararlarını tanzim edeceğini söylemektedir. Halbuki alınan haberlere göre rüşvet söylentileri vardır. İzin incelemeleri için geçmişte gelen Bakanlık yetkililerinin İzmir'de 5 yıldızlı otellerde ağırlandığı ve mahkeme'de bu belgelerin sunulacağı bazı maden eski çalışanları tarafından belirtilmektedir. Eğer geçmişte alınan izinler ile ilgili bu tür yolsuzluklar olmuşsa ve bunlar ispatlanırsa şirket tahkime gidebilir mi?

Bundan çıkan sonuç şudur maden kanun dışı ve denetlenmeden çalışmaktadır. İlgili bakanlıkların ortada verilmiş bir izin olmadığı için denetlemeleri de mümkün değildir. Hangi izin yaptırımlarına göre denetleyebileceklerdir? Bu nedenle madenin hemen durdurulması gerekmekte, aksi takdirde buna göz yuman ilgililer suç işlemektedir.



YANIKOĞLU II MAĞAZASI AÇILDI

(Eski Mavi Market)

 

 

 

 

 

ismetbaytak@hotmail.com

kuzeyege@yahoo.com

 

http://bergamaturkey.cjb.net

cizgi1.jpg (425 bytes) cizgi2.jpg (579 bytes) cizgi3.jpg (545 bytes)

HER SALI GÜNCELLENİR