baslik1.jpg (7323 bytes)      

market2.gif (15838 bytes)

4 KASIM 2002      SAYI: 519

baslik2.jpg (10108 bytes)

 Site İndeksi

Haberler

Köse yazıları

Politika kazanı

Kunye

Resmi telefonlar

Biraz Gülelim


TARIM ÜRETİCİSİ ALTERNATİF ÜRÜN ARAYIŞINA GİRDİ
1 KİLO PAMUK 2 LİTRE MAZOT PARASI


Yıllardır pamuk üretilen Bakırçay havzasında fiyatların 1,03 dolardan 83 cente inmesi nedeniyle üretici domatese yöneldi.
Yıllardır pamuk üreten Bakırçaylı üreticiler önceki yıllarda 1,03 dolar olan kütlü pamuk fiyatlarının 83 cente kadar inmesı üzerine domates üretimine yöneldi. Bakırçay havzasında İtalya, Almanya, Rusya, ABD ve Japonya'ya 40 milyon dolarlık kurutulmuş domates ihracat edildi.
Bakırçay Belediyeler Birliği ve Poyracık Belediye Başkanı Dr. Ahsen Özçam alternatif ürün olarak domates üretiminin yaygınlaşması iyi olmakla birlikte Londra Borsası'nda ayrıcalıklı ürün olarak işlem gören Bakırçay Pamuğunun yok olması üzüntü veriyor. Pamukta uygulanan fiyat politikaları üreticiler lehine değiştirilmelidir. Bakırçay havzasında 640 bin dekar işlenebilir ve sulanabilir tarım alanı olduğunu söyleyen Ahsen Özçam Bakırçay Havzası uzun lifli pamuğu ile gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında adını duyurmuş tercih edilir ürün olmuştu. Ancak AB ülkelerinde üretilen pamukların İzmir Ticaret Borsası'nda 83 cente kadar inmesi üzerine üreticilere alternatif ürünlere yöneldi. Geçtiğimiz yıllarda ilk bir kilogram pamuk ile bir litre mazot alabilirken son dönemde iki kilo pamuk ile bir litre mazot alınabiliniyor. 1997 yılında ise bir kilo pamuk ile 2.1 litre mazot almak mümkündü, diye konuştu.

Pamuk Üretimi
Bitiyor
Düşük fiyat politikaları nedeniyle üreticilerin ekiminden vazgeçtiğini belirten Özçam dünyaca meşhur uzun lifli dayanaklı Mısır pamuğu ile birlikte Londra borsasında ayrıcalıklı fiyatlarla alınıp satılan Bakırçay mıntıga pamuğunun bölgemizdeki üretimi bitme noktasına getirildi denildi. Özçam bölgede pamuğa alternatif üretim olarak yedi sekiz yıl önce sanayi tipi domates üretimine dört beş yıl önce sanayi tip mısır üretimine geçildiğini belirtti.

30 Centlik Primi
Çok Görüyorlar
980 bin lira pamuğu mal eden üreticinin pamuğuna 600 bin liradan alıcı bulabildiğine dikkat çeken İzmir Ziraat Odası Başkanı Raşit Kurşun şöyle konuştu: "Üreticiye 30 centlik primi çok görüyorlar. Zaten bu yıl yağmur nedeniyle pamuk tarlada kaldı. Üreticiden esirgedikleri paralar bu yıl ithalata Yunanistan ve ABD'li pamuk üreticilerine gidecek."

Pamuktan İstediğimiz Geliri Elde Edemiyoruz
Bakırçay Havzasındaki belde ve köylerdeki üreticilerde son yıllarda pamuktan bekledikleri geliri elde edemediklerini belirterek fiyat düşüklüğünün yanısıra primlerin kesilmesi sulamada kullandığımız elektiriğin fiyatına sürekli olarak zam yapılması bizi yeni arayışlara itti dediler. Kınık çevresindeki salça fabrikaları için domates üretimine yöneldiklerini ve çok daha iyi para kazandıklarını belirten üreticiler daha sonra İtalyan firmaları adına tüccarlar kurutulmalık sanayi tipi domatesi önerdi. Başta terettüd etmemize rağmen daha sonra kurutmalık domates üretimine yöneldik. Şuandaki kazancımız pamuğa göre daha iyi diye konuştular.

Erdal Çarboğa



YANIKOĞLU II MAĞAZASI AÇILDI

(Eski Mavi Market)

 

 

 

 

 

ismetbaytak@hotmail.com

kuzeyege@yahoo.com

 

cizgi1.jpg (425 bytes) cizgi2.jpg (579 bytes) cizgi3.jpg (545 bytes)

HER SALI GÜNCELLENİR