baslik1.jpg (7323 bytes)      

market2.gif (15838 bytes)

2 EYLÜL 2002      SAYI: 501

baslik2.jpg (10108 bytes)

 Site İndeksi

Haberler

Köse yazıları

Politika kazanı

Kunye

Resmi telefonlar

Biraz Gülelim


ANA TEMASI "KÜRESELLEŞME, AB VE TÜRKİYE" OLAN EMEK ŞENLİKLERİ


Emekçi kenti Aliağa'da; Aliağa Belediyesi'nin 12 yıldır düzenlediği Emek ve barış Şenlikleri'nin 13.sünün açılışı CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi'nin de katılımıyla yapıldı.


Demokrasi Meydanı'nda gerçekleşen açılışa; CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi'nin yanı sıra, Belediye Başkanı Süleyman Akbıyıkoğlu, Kaymakam vekili Salih Gürhan, İlçe Emniyet Müdürü Yaşar Özdemir, Eski Belediye Başkanı Hakkı Ülkü, CHP İzmir Eski Milletvekili Ali Rıza Bodur, CHP Parti Meclis Üyesi Türkan Miçoğulları, CHP İzmir İl Başkanı Alladdin Yüksel, Petrol - İş Genel Başkanı Mustafa Öztoprak, 68'liler Vakfı Başkanı Gökalp Eren, Belediye Meclis üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Açılışta konuşan Belediye Başkanı Süleyman Akbıyıkoğlu, Aliağa Emek ve Barış Şenlikleri'nin, emeği ve barışı adında taşıyan ülkemizin ilk ve tek şenliği olduğunu belirterek, "Genel teması emek, barış ve çevre olan şenliğimizin bu yılki konusunun ne olacağı üzerinde ilçemizdeki sivil toplum kuruluşları, kurum temsilcileri ile yaptığımız toplantılar sırasında ülkemizin gündeminde Avrupa Birliği ve giriş süreci, küreselleşme tartışılıyordu. Hatta Avrupa Birliği uyum yasaları hükümetin de birinci gündemini oluşturuyordu. Öylesine ki bu gündem bugün ülkemizi erken seçime götürmüştür.
Zaten tüm şenliklerimizde konu ve konuşmacılar o yılki ülke ve dünya gündemine göre tespit edilmiştir. Bugüne kadar da bu kalite ve niteliğin korunmasına özen gösterilmiştir, bundan böyle de gösterilecektir" dedi.
Akbıyıkoğlu, Emek Şenlikleri'nin ülkemizde 1 Mayıs İşçi Bayramının meydanlarda kutlanamadığı 1990 yılında başlandığının altını çizerek, "Emek Şenlikleri hem 1 Mayıs'ın meydanlarda tanınmasına, hem de emeğin sorunlarının ve çözüm önerilerinin tartışıldığı, sonuçların ülke gündemine taşındığı bir platform olması yönüyle de önemlidir. Ben bugüne kadar şenliklere izleyici olarak katıldım. Bugün bu kürsüden Aliağa Belediye Başkanı olarak hitab etme şansı buldum. Bana bu şansı veren, bu şenlik programı da dahil 13 yıldır bu şenlikleri düzenleyen Sayın Hakkı Ülkü bugün milletvekili adayı olarak aramızda. Aliağa çok küçük bir kasaba iken, Hakkı Ülkü sayesinde çağdaş yaşanabilir bir kent haline gelmiştir" şeklinde konuştu.
Ardından konuşan eski belediye başkanı,CHP İzmir 2.Bölge Milletvekili adayı Hakkı Ülkü, 13 yıl önce şenliklerin nasıl başladığını anlatarak "1989 yılında yapılan yerel seçimlerde belediye başkanı seçildikten sonra her zaman yaptığım gibi o günkü ilçe örgütümle yeni seçilmiş olan Belediye Meclis Üyelerimle ve bize katkı ve koyacağını umduğum bazı arkadaşlarımızla birlikte ilçenin sosyolojik durumunu dikkate alarak kalıcı ve kurumlaşmış bir yapı oluşturmak istedik. Emeğin o kutsal ellerini önde tutarak festival yada şenlik adı altında etkinlikler düzenlememiz gerektiğine dair kararlar ürettik. Adına da "Aliağa Emek Şenlikleri" dedik. Sanayinin olduğu yerde emek olacağına göre en uygun isim bu olurdu" dedi.
Aliağa'yı 10 milyon nüfuslu İstanbul ile kıyaslayan Ülkü, İstanbul'un küçük ölçeği olduğunun altını çizerek, "Bunu kanıtlayan bir çok faktör ve örnekler var. 20 yıl mazisi olan ilçemizde bugüne kadar ciddi bir milletvekili adayı çıkmazken, hemen her siyasi partimizin bir adayı var. Fert başına düşen ulusal gelir anlamında ülke ortalamasının üstünde bir gelire sahip. Ülke üretimin % 1'i Aliağa'da yapılmakta. Vergi rekortmeni kuruluşlar Petkim ve Tüpraş Aliağa'da bulunmakta. Bunlar da haklı olarak Aliağa'yı öne çıkaran faktörler. Yerelleşme bizim çok önem verdiğimiz bir husus. Bu anlamda yerelleşmenin paralelliğinde çeşitli arayışlar içerisinde bulunmaktayız. Kent Parlamentosu ve Yerel Gündem 21 çalışmaları bu amaçla kurulmuştur. Sanayi kentinde bu iki önemli kurumu yaşama geçirip Türkiye'nin her yerinden gelmiş olan insanları etnik kökenlerine bakmaksızın bir arada tutmak ve barış içerisinde yaşatmak önemlidir. Bu önem de bize Emek Şenlikleri için ilham kaynağı olmuştur" şeklinde konuştu.
Kaymakam vekili Salih Gürhan, düzenlenen şenlik ve festivallerin amacının ilçenin ve ülkenin sorunlarını konuşup, tartışmak olduğunu belirterek, "İlçemizin sorunlarını dünya sorunlarından ayırt etmek mümkün değil. Bunun için lokalden genele doğru çözüm üretmemiz lazım. Aliağa Emek ve Barış Şenlikleri de bu anlamda sorunlarının tartışılıp, çözüm yollarının belirlenmesi konusunda etkin bir unsur" şeklinde konuştu. Ardından konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, Aliağa Belediyesi'nin klasik belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra insana önem veren yatırım ve hizmetleri daima öne çıkardığını belirterek "Aliağa Belediyesi bu kapsamda tüm belediyelere örnek olmuştur. Aliağa'da insanlar emeği ile alınteri ile geçiniyor. Aliağa bir sanayi kentidir. Emeğe ve alınterine saygı duymayan bir ülke kalkınamaz, gelişemez. Emeğin olmadığı yerde üretim de olmaz. Ülkemizdeki yanlışlardan bir tanesi de budur. Emeğe saygı yoktur. Yolsuzluklar almış başını gidiyor. Hukukun üstünlüğünden vazgeçilmiş. Haksızlık ve adaletsizlik marifet sayıldığı için Türkiye bu hale geldi. Bir ülkede bankalar hortumlanıyorsa barış sağlanamaz, emeğe gereken değer verilmiyorsa barış sağlanamaz, çiftçinin ürününe gereken 9 değeri vermiyorsak barış sağlanamaz. Eğer barış istiyorsak, barışın şartlarını yerine getirmemiz gerekir" diyerek, ülkenin kurtuluşunun yurttaşların elinde olduğunu, bunu da 3 Kasım'da göstereceğini belirtti.
Açılış konuşmalarının ardından, Canol Kocaöz'ün "Küreselleşme =Köleselleşme" adlı karikatür sergisi, Nazım Hikmet fotoğraf Sergisi ve Seçil Adalet Işık'ın "Yöremizden Takılar" adlı takı sergisi açılışları gerçekleşti.
Tek Gıda - İş Sendikası Gen. Sek. Mustafa Paçal'ın yönettiği "Küreselleşme ve Ulusal Bağımsızlık" konulu panele konuşmacı olarak Bahçeşehir Ü. İşl. Prof. Dr. Eser Karakaş, A. Ü. SBF. Prof. Dr. Birgül Ayman Güler ve 68'liler Vakfı Başkanı Gökalp Eren Katıldılar.
Konuşmacılar, tarihimizde önemli bir yeri olan 30 Ağustos gibi bir günde böylesi bir panelin son derece önem taşıdığı belirtilerek, küreselleşmenin karşısında olanlar; küreselleşmenin Kuvayı Milliye ruhunu yok ettiği, küreselleşmenin emeğin ve ulusal değerlerimizi yok ettiğini vurguladılar.
Küreselleşmeyi savunanlar ise; 10 dakikada bir çocuğun öldüğü Türkiye'de Kuvayı Milliye ruhunu savunmanın hiçbir anlamı yoktur. İnsanına dışkı yedirenin terfi edildiği bir ülkeyi AB'ye şikayet edenin hain sayıldığı bir ülkede, Küreselleşme karşı gelmenin anlamsız olduğu vurgulandı.
Panel sonucunda; Gerek küreselleşme, gerekse AB Süreci içerisinde Türkiye kendisine, insanına layık olabilecek daha iyi bir yolu bulmanın gayretini gösterecektir. Bu tür toplantılarda ortaya konulacak görüş ve düşüncelerle bu yolun bulunabilmesinde katkısı olabileceği umudunun taşındığı, bu katkılarla kendi ülkemizin daha yaşanabilir bir hale getirilmesinde çabamızın olabileceği inancında olduklarını belirttiler.



YANIKOĞLU II MAĞAZASI AÇILDI

(Eski Mavi Market)

 

 

 

 

 

ismetbaytak@hotmail.com

kuzeyege@yahoo.com

 

cizgi1.jpg (425 bytes) cizgi2.jpg (579 bytes) cizgi3.jpg (545 bytes)

HER SALI GÜNCELLENİR