baslik1.jpg (7323 bytes)      

market2.gif (15838 bytes)

19 AĞUSTOS 2002      SAYI: 497

baslik2.jpg (10108 bytes)

 Site İndeksi

Haberler

Köse yazıları

Politika kazanı

Kunye

Resmi telefonlar

Biraz Gülelim


DİKİZ AYNASI

keskin.jpg (14179 bytes)

İrfan KESKİN

ZEHİR Mİ ? PARA MI ? ET Mİ ?


Sevgili dostlar geçtiğimiz hafta Hacıbektaşı Veliyi anma kültür ve sanat etkinliklerine katılmak üzere Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesine gittik ve bir hafta orda kaldık.
Bu haftaki yazımda oradaki izlenimlerimi, aktarmayı düşünüyordum, fakat Bergama'ya geldiğimde siyanürcü Normandy maden şirketinin yanlı yayın organı olan Bakırçay Gazetesinde bir haber vardı. Narlıca muhtarı ve birkaç maden çalışanını konuşturmuşlar madenin zararsız olduğunu köylerine zenginlik geldiğini, para yüzü gördüklerini, evlerine et girdiklerini vs. gibi şeyler söylemişler. Bunu söyleyen birkaç kişi de olabilir, birkaç kişi yüz kişide olabilir, ama hepside maden çalışanları kendilerini anlayışla karşılıyorum. Bir halk deyimi var "gavurun ekmeğini yiyen kılınıcını da sallar" diye. O insanlar orada çalışıyor onlardan para kazanıp geçimini sağlıyorlar dolayısıyla şirketten yana şirket ne derse onu söyleyip yapacaklardır günü birlikte olsa.
Ama aynı gün ilginç bir tesadüf vardı, yani 13 Ağustos 2002 Salı günü Cumhuriyet Gazetesinde bir haber vardı haberi aynen yazıyorum.
Başlık: Normandy'nin Sahibi ABD'nin zehirli kirleticisi Newmont Bergama'daki altın madenini Normandy'den satın alan ABD'li Newmont şirketinin dünyanın farklı ülkelerinde işlettiği tesislerin büyük çevre felaketlerine yol açtığı bildirildi.
Normandy'i Nisan ayında satın alan ABD'li firmanın ülkesinin en büyük zehirli kirletici endüstrisine sahip olduğu raporlara yansıdı.
Newmont'un bulunduğu ülke topraklarında neden olduğu çevre felaketlerinin hala önüne geçilemediği raporlarla belgelendi. 1925 yılında Newyork'ta kurulan ve Endenozya, Özbekistan Afrika vs. farklı ülkelerde maden işletilmesi bulunan Newmont şimdi de Türkiye'de Bergama Ovacık'ta ilk adı Eurogold olan ardından da Normandy'e dönüşen firmadan satın alan Newmont hukuku savunanların yeni rakibi.
Dünyanın en büyük altın işletmecisi olan Newmont'un 5 kıtada 22 altın madeni işletmesi bulunuyor. Dünyanın çeşitli yerlerinde 244 bin kilometre karelik ruhsat alanına sahip olan Newmont capital limitet adlı şirket aracılığıyla bankacılıkta yaparak kaynaklarını değerlendiriyor.
Yıllık 97 milyon onsluk altın üretimiyle dünyanın alanındaki en büyük konumundaki şirket, üretimini % 70 ini Kuzey Amerika da gerçekleştiriyor. Newmont'un adı büyük oranda, elde ettiği gelirden çok neden olduğu çevre ve doğa felaketleriyle anılıyor. Altın madeni işlettiği ülkelerin tamamında doğaya kalıcı hasarlar bırakan çok uluslu ABD firması, kaçak işletmeleriyle de bulunduğu kamuoyunun tepkisini çekiyor. Kostarika Cumhurbaşkanı Abel Pacheco ülkesinin bu anlamda gördüğü zarar sonrası tüm açık maden işletmelerini yasakladığını bildirdi.
Newmont'un Perude yaşattığı çevre felaketi sonrası halk arası yapılan referandumda halkın % 98,65 oranında altın madeni işletmesine hayır denildiği ortaya çıktı.
Newmont'tun ABD'nin Newada eyaletinde 2000 yılında meydana gelen kaza sonucu 18 bin galonluk kimyasal atık sulara karıştığı ayrıca Newmont aleyhine açılmış 12 davanın sürdüğü bildirildi."
Şimdi şirket bir kısım insanların eline çomaklı şeker vererek geçici refah sağlamaya çalışıyor. Bu refaha istinaden köylüler köyümüze para evimize et girdi diyor. Tabi ki bunu söyleyen maden çalışanı 15 -20 köylü vatandaş kendilerine göre haklılarda onlara siz önce böyleydiniz şimdi niye böylesiniz demeyeceğim onlar kendi değer yargılarını yargılarlar çünkü.
Ama şunu söylemek istiyorum ellerinde ki o çomaklı şeker erimeye başlayıp sadece ellerinde ağaç çomaklar kalıp paranın, etin, geçici refahın girdiği yere 5 - 10 yıl sonra zehir, ölüm, felaket, kanser, vs. girmeye başladığında hiç şaşırmasınlar hatta üzülmesinler bile.
İyi Haftalar.



YANIKOĞLU II MAĞAZASI AÇILDI

(Eski Mavi Market)

 

 

 

 

 

ismetbaytak@hotmail.com

kuzeyege@yahoo.com

 

cizgi1.jpg (425 bytes) cizgi2.jpg (579 bytes) cizgi3.jpg (545 bytes)

HER SALI GÜNCELLENİR