baslik1.jpg (7323 bytes)      

market2.gif (15838 bytes)

12 AĞUSTOS 2002      SAYI: 495

baslik2.jpg (10108 bytes)

 Site İndeksi

Haberler

Köse yazıları

Politika kazanı

Kunye

Resmi telefonlar

Biraz Gülelim


İş Güvencesi Yasası'na sendikacılardan tepki
İŞÇİYE DEĞİL,
İŞVERENE GÜVENCE


İSTANBUL (Arzu Demir/ BİA)- Meclis Genel Kurulu'nda iki yıl bekledikten sonra 'aniden' kabul edilen İş Güvencesi Yasası, sendikacıları memnun etmedi.
Özellikle yasanın 15 Mart 2003 tarihinde yürürlüğe girecek olması sendikacılar tarafından tepkiyle karşılandı. Sendikacılar, bu 8 ay içinde işverenin istediği işçiyi çıkartarak, kendisi için gerekli önlemleri alacağı düşüncesinde.
İş Güvencesi Yasası Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Ancak yasanın 15 Mart 2003 tarihinde uygulamaya sokulacak olması sendikacılar tarafından tepkiyle karşılandı.
DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası 2 Nolu Bölge Başkanı Mehmet Karagöz "İşveren bu 8 ay içinde istediği gibi işçi atabilir" derken, Türk İş'e bağlı TÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu, 8 ayın işçilere ciddi imkanlar tanıyacağını belirtti. İş Güvencesi Yasası'nın işçiler açısından çok olumlu bir gelişme olmadığını söyleyen Sendikacı Karagöz, "Yasa çeşitli pazarlıklar sonucu çıkarıldı. Yasa Tasarısı Meclis'e gittiği gün Çalışma Bakanı Okuyan'ın istifa etmesi ve uygulamanın 8 ay sonraya bırakılması bunun bir ifadesi" şeklinde konuştu.
İşverenin 8 ayı işçi çıkarmak için kullanacağına dikkat çeken Karagöz, "Kaldı ki bu 8 ay içinde başka yasalarda çıkartarak, iş güvencesi yasasının içini tamamen boşaltabilirler" dedi.
Yasanın çıkması için bir süredir Meclis lobilerinde kulis faaliyetleri yürüten işçi sendikaları konfederasyonlarına tepki gösteren Genel İş Sendikası 2. Bölge Başkanı Mehmet Karagöz, "Meclis lobileri yerine, tabandan bir çalışmayla insanları sokağa dökselerdi, belki bugün daha iyi bir yasa olabilirdi. Önce kendimize güvenmemiz gerekiyor. Ancak biz bu gücü kullanamadık." şeklinde konuştu
.'Oldu bittiyle çıkartıldı'
TÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu ise iki yıl Meclis gündeminde bekletilen yasanın bir oldu bittiyle çıkarıldığına dikkat çekti. 8 ay gibi bir süreyle işverenlere ciddi imkanlar tanındığı belirten Topçu, "Anlaşılan o ki, bu 8 ay içinde sendikaları işlevsiz hale getiren 1475 Sayılı İş Kanunu Tasarısına çıkaracaklar." dedi.
Konfederasyonların temsil ettikleri kitlenin çıkarlarını gözeten bir politika izlemediklerine dikkat çeken Topçu, "Ankara yürüyüşümüzde, konfederasyon başkanlarının TOBB'un kuruluşlarının önüne gidip öpüşmeleri, karanfiller vermeleri bunun göstergesiydi." şeklinde konuştu.
TÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu konuşmasını şöyle sürdürdü: "İşveren bu 8 içinde tedbir alacak, çıkarabileceklerini çıkartacak, parçalayabileceklerini parçalayacak. Başka yasal düzenlemeler yapılacak.
İşverenlerin ve hükümet görevini yaptı, ama sendikalar görevini yapmadı. Böyle lobi faaliyetiyle değil de, asıl işçilerin gücüne güvenerek baskı unsuru olması gerekirdi. Mitinglerle, genel eylemlilikle bu yasayı zorlaması gerekirdi ki, gerçekten işçilerin çıkarını koruyan bir yasal düzenleme yapılsın."



YANIKOĞLU II MAĞAZASI AÇILDI

(Eski Mavi Market)

 

 

 

 

 

ismetbaytak@hotmail.com

kuzeyege@yahoo.com

 

cizgi1.jpg (425 bytes) cizgi2.jpg (579 bytes) cizgi3.jpg (545 bytes)

HER SALI GÜNCELLENİR